1-Casa-studio-Iosa Ghini-Bologna-Massimo-Listri-wow-webmagazine

Massimo Iosa Ghini: the office at home.

The home-studio and workshop-showroom designed by Massino Iosa Ghini in Bologna is located in a building of 600 sqm dating to the rationalist period, it represents a qualitative renovation and contains several significant and original elements and recreates a livable environment, an innovative way of living and working.

Recovery, minimization of consumptions, project of a special custom-made elements, aesthetics and high-quality materials, comfort are the keywords of the recent project.
The goal was to “Search in your own home sustainability, aesthetics, cost”. Architect Massimo Iosa Ghini says and continues “The house of a designer is always an instrument of representation which also returns a minimum of experimentation. And mixing the two areas with the daily practice remains an exciting path”.
The leading concept was to create a real example of sustainable project, for a qualitative renovation that takes into account the costs of the building, with a positive relationship between investment costs, real consumptions and qualification, considering the aesthetic result. The architectural project was to redefine the southern facade, interpreted as the major collector of solar energy. The pre-existing wall was demolished for a facade made of plant screens for summer protection, while during winter it acts as a collector of solar energy through a direct absorption, which is mixed throughout the year with the photovoltaic panel.
Several elements of the house including the fitness area, the living room and the studio/showroom have become the occasion to create taylor made products.

Photo by Massimo Listri.

Leave a Reply