04-Red Bull-HQ-Il Prisma-wow-webmagazine

A Place of Energy: the Red Bull HQ in Milan.

The Red Bull HQ in Milan express thoroughly the company’s mission: energize people. The architect firm Il Prisma has told the multi-faceted activity of the company all across the space, through four different worksettings, expressing the kind useful energy for a modern workplace: energy is nightlife, energy is take it easy, energy is sport and energy is adventure.

A workplace that “gives you wings” and expresses perfectly the vision of the company. That was the idea behind the Red Bull HQ in Milan, designed by Il Prisma, following their multidisciplinary approach “Redefine your habits, centred on innovation, technology and sensory perception.

05-Red Bull-HQ-Il Prisma-wow-webmagazine

“Energy”
is the leading idea of the project and of the company’s vision that has inspired four different environments.
The “Welcome Experience” areas, as the entrance and the reception, recall the dynamism and amusement of the “Energy of the nightlife”. An experience of sharing, break and working, as well, where Red Bull cans are offered in small coolers on the side of the stairs.

The working environment is inspired by the adrenaline and adventurous activity that the company has sponsored in these years, and it aims to let people express their own talent and go beyond any difficulties.

03-Red Bull-HQ-Il Prisma-wow-webmagazine

The spaces dedicated to teamworking are inspired by the sport’s value: tenacity, dynamism, sharing of the problems and ideas to reach a common goal.
Finally, “Energy is take it easy” is the slogan chosen for the break and relax areas. Slowing down, sometimes, is the key to productivity. Il Prisma has designed a playful atmosphere that helps workers to “recharge workers’ energy” and to create a fertile workplace where ideas are shared and actually take place.
Text by Gabriele Masi.

07-Red Bull-HQ-Il Prisma-wow-webmagazine

SalvaSalva

SalvaSalva

2-Tortato-AB-Medica-DEGW-wow-webmagazine

The AB Medica’s speadboat: speed and comfort, productivity and leisure.

Giuseppe Tortato designed an iconic headquarters inspired by fast boat hulls to reflect dynamism and innovation of the Italian pharmaceutical company AB Medica; space planning and interior design by DEGW aim to wellbeing, too and interact with the architecture and outdoor.

The project for the headquarters of AB Medica, designed by Giuseppe Tortato, incorporates all the functional/symbolic features the client specifically requested in a landmark building designed to develop and enhance a suburban location right alongside the Milan-Varese motorway.

1-Tortato-AB-Medica-DEGW-wow-webmagazine

Inspired by the hull designs of super-fast speed boats, the architectural design embodies the dynamism and innovation of a group at the very cutting edge in the realm of research, combined with a real focus on energy-saving and the psychophysical well-being of the company workers.


My activity has always been aimed to break with conventions, proposing projects that focuses on sensory experience in a larger whole that is the urban territory. Create a place in which to work and live, but also refuge, an oasis, a refuge regenerator, showing where possible the presence of nature. A project in which the viewer never loses the dialogue with his sensory side, as opposed to what happens in many artificial casings which tend to cancel the man in established patterns. My projects at the center put a conscious man, who feeds on true experiences as opposted to what happens in many artificial casings, which tend to cancel individuality with established patterns”explains Giuseppe Tortato.
2000 m² of offices over an overall area of 9000 m² serving about 130 people.
The distinctive shape of the building lot and all the motorway restrictions/constraints dictated the design of a triangular-shaped form reminiscent of a ship’s hull gliding between man-made hills designed to provide heat and sound insulation for the entire construction.

The cutting-edge plant-engineering, which even exploits geothermal power as a renewable energy source through a hybrid system of heat pumps: a multipurpose water-water heat pump using groundwater and a multipurpose air-water heat pump exploiting heat in the air. Using groundwater for air-conditioning the premises by means of high-performance heat pumps is optimised by a supply of water for fire-extinguishing purposes. The groundwater also supplies the irrigation system for the extensive area of greenery.
The greenery blends indissolubly into the architectural object to become part of the building material itself, contributing to its insulation and the quality of life of its users.
The structure, which is sculpted at the base by the large sloping stanchions of the ventilated curtain facades, opens up at the top floor into an airier and more brightly-lit section composed of a column set on the prefabricated construction below but structurally freestanding.

5-Tortato-AB-Medica-DEGW-wow-webmagazine

This free and totally-glazed floor accommodates the open space offices, where all the structural features are set around triangular patios and the irregular perimeter of the building.
The roof, which, in turn, is rotated in the direction of sunlight compared to the ground floor’s fixed position, has major overhangs acting as sunscreens and featured by the triangular perforations of the patios, which provide comfortable natural lighting throughout the entire operating level.
Natural lighting for the office floors is guaranteed by positioning the facades appropriately and the carefully-gauged use of overhangs in relation to almost fully-glazed walls.

Space Planning and Interior Design.
DEGW worked with Giuseppe Tortato on certain design features: the space planning of the offices, concept for the corporate canteen, the reception desk and general mood of the colour scheme and materials.
The Space Planning for the offices area was aimed at making the most of all the surface areas and different depths of each floor, setting out the enclosed and open space workstations around the perimeter, which, in turn, is focused around an elaborate central support hub: a diffused Hub consisting of a photocopying area, break area, lockers, niche informal areas and meeting rooms, which wind around a long and sinuous customised bench designed for touchdown stations and create a mixed-use environment where formal work comes together with more spontaneous and informal operations.

11-Tortato-AB-Medica-DEGW-wow-webmagazine

The Interior Design was focused on new finishes, the concept for the canteen, the reception desk and the general mood of the colour schemes and materials, based on a palette of two main colour: fluid watery blue and cool technological shades, enhanced by qualities like transparency, care, reliability and comfort coming from the materials used.
Special features were studied for the executive offices, the reception, and the ground-floor canteen area (featuring a combination of a “set” of niche chairs and more conventional tables) and an area accommodating meeting rooms, open-space stations and informal areas to provide multiple potential uses between productivity and leisure, work and rest.

Photo by Dario Tettamanzi and Daniele Domenicali.

3-Tortato-AB-Medica-DEGW-wow-webmagazine

taglio-kinnarps-next-office-wow-webmagazine

Which office are you?

During the workshop “The key words of Smart Working” organized by Assosvezia at the Kinnarps showroom in Milan, Peter Knecht Manager International Concept di Kinnarps, presented the Next Office™ approach based on the concept of Diversity, to determine one’s requirements and choose one’s ideal workplace. This in-depth study may be forestalled by an amusing online test: Which office are you?

Kinnarps’ study suites any organization wishing to improve its performance, as in all stages of the elaborate course to the achievement of a Smart Working approach -a complex cultural and management process.

engl-kinnarps-next-office-wow-webmagazine
A thorough analysis of trends about ways of working and places shows that there isn’t just one formula or one only ideal space because Smart Working means resilience, agility, dynamism, mobility, personalization and flexibility.
A working environment for the near future should be based on the concept of Diversity: not only from a physical point of view but also a psychological variety, of gender and generation.


And also considering different activities during the working day, different organization models and sizes – not only multinational and small, medium,large companies, but also new micro-multinational identities: start-up, coworking spaces, free lance entrepreneurs, and so on.
The space planning has to consider all the functional and personal diversities together with the technology.
Kinnarps uses the word Techiture
to define the technology and the built environment blend together, the intelligent building that generates big data.
The Next Office study is based on the Activity Based Working approach that offers flexible and stimulating workspaces based on variation.
Thanks to the Kinnarps’s analysis method and tools , return on investment is proven and fast and implementation is far from complex.

Which office are you?

It is possible to start with the online self check -almost a play- also for tablets and smartphone.
Three questions requiring just two minutes only.
Easy questions and pictures help analyze one’s needs and define interior design solutions to match them.
The personal design preferences (Which office design do you prefer?) are followed by the functional analysis (What do you do in a work day? ) and the choice of the ideal places (Where would you prefer to do your daily tasks?).
At the end the Office-o-meter will tell you which office you are ( traditional office, activity based working oriented, Activity Based Office)
A closer analysis, on certain and actual data, will allow you to achieve your ideal Next Office!

4-kinnarps-next-office-wow-webmagazine

02_Matteini_Associates_wow-webmagazine

Updating the Renaissance (Matteini+Associates).

A series of frescos and eighteenth-century gates among modern technologies and a design characterized by the use of the white color. The new Matteini+Associates’ office in Palazzo Rospigliosi Pallavicini in Pistoia combines the history of the building and the its present function with harmony, in a bright and creative atmosphere that allows a dynamic and flexible way of working.

Palazzo Rospigliosi Pallavicini, built around the XIV century and composed by the union of different medieval tower-houses, still preserves the sixteenth-century features in the facades. In the palace the present need of technology and innovation were perfectly harmonized with the elegance of the preexisting interiors.
It was the same architectural and interior design firm Matteini+Associates, founded by Marco Matteini in 2013, to develop the project of their own office, using their experience in the restoration field.
The design was thought considering the evolution of the ways of working concept that nowadays requires the succession of spaces for sharing and private areas, to maximize the comfort and the productivity. From this point of view the union between classical and contemporary elementes works perfectly. Matteini+Associates’ office has 250 sqm surface based on the criterias of simplicity and functionality, taking a particular attention to the design of face to face workspaces, allowing team working, sharing and supporting creativity.
Text by Gabriele Masi.

04_Matteini_Associates_wow-webmagazine

1_REVERSE_smidi_chidiac_abouhassan_rangel_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

Pop Up Office, unexpected urban workspaces.

Pop Up Office” is the theme of the workshop organized by Domus Academy with Haworth. The young designers were asked to reflect upon the concept of temporary workplace, a scenario Milan is going to be immersed in during Expo 2015.

Haworth asked the students to create “urban offices”, exploring new methods, forms and design related to the working environments “of the future”, where technology and innovation play a crucial role. Through laptops and smartphones anywhere in a public city space one can create their own office. Thousands of visitors from different cultures coming to Milan will find all kinds of mixtures between protection and exposure, relation and isolation, indoor and outdoor, personal ad social.
The Master students gave free rein to creativity, chiefly considering how to meet requirements of mobilty and dynamism, digital and analogic devices, defining new and unusual working environments and trying to transform any space anywhere.
The design concepts were discussed with Haworth’s senior designer Nicolai Czumaj-Bront, Patricia Urquiola, mentor of Master in Interior & Living Design, project leader Zac Jakub and Francesca Vargiu course leader.

Credits
Workshop Domus Academy “Pop Up Office: working in unexpected urban spaces” in conjunction with Haworth.
Project leader: Jakub Zak
Project Advisor: Francesca Vargiu
Project Assistant: Elena Pefani
Mentor: Patricia Urquiola
Captions

1_REVERSE_smidi_chidiac_abouhassan_rangel_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

1, Reverse
Reverse is a new concept of working environment located on the Navigli. The project will receive all working professionals that are looking for a place to be connected. They will experience the different sensations of working in, on, and above water, along with being provided with a functional link with the EXPO 2015. The variety of spaces and levels proposed will create a new atmosphere immersed in one of the main elements of the Milanese life: the Navigli channels.
Design concept by:
Abou-Hassan Leanne Adel
Smidi Lilwa Khalil
Rangel Mejia Juan Sebastian
El Chidiac Nour 

2_WORK-MI_YILMAZ_GULER_LIAO_RAJADHANANTI_SHAO_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

2, Work MI
During the Expo 2015 in Milan it would be difficult for visitors to find a space for short work sections. Work Mi is a new system providing people with a comfortable and functional working space. Even if located in abandoned spots, Work Mi is easy to reach because it is located near by the Atm public transport system. Work Mi also enrich the city by activating unused urban spaces.
Design concept by:
Dogukan Yilmaz
Oyku Ekin Guler
Liao Wan Chun
Rajadhananti Voravich
Shao Ya Chen

3_ Click + Work_Tsoukia_Miro_Noceda_Alafropati_IMAGE05_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

3, Click + Work
Click + Work is a site-specific, pop up workspace, placed on Milano train stations platforms during the crowed time of the EXPO. Since technology offers the opportunity to work anytime and everywhere, Click + Work aims at serving the busy working travelers who need to take advantage of their waiting time. Users are provided with the basic elements (Wi-Fi, plugs, chair and table) needed for working. Just by “clicking” their temporary workspace is ready for use!
Design concept by:
Alafropati Konstantina
Noceda Roca Maria Isabel
Tsoukia Eleana
Miro Grau Nuria

4_SMAP_Mhaidli_Ghnaim_Srichainak_Puripreecha_Mehta_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

4, SMAP
SMAP is an innovative workspace based on the concept of creating one module that incorporates the different working postures applied by a person while using gadgets such as IPhone, tablets, laptops and smart watches. It’s designed to break the stereotype of a typical workspace and provide anybody with a flexible work environment. SWAP’s target user is someone that is in a rush to find the closest power plug or someone who wants to work in a more relaxed environment. To locate the module, the user needs to download the app on their mobile phone. The user can also buy a package that supplies him/her with the necessary tools for working in a new city, such as a map, converter, charger, stationary, notebook, sticky notes, metro and SIM card. These packages are available in vending machines at airports, parks and metro stations.
Design concept by:
Mhaidli Mohamad Ali
Puripreecha Ratanatra
Ghnaim Salim
Srichainak Narakorn
Metha Namrata Kavan

5_MILD2_Aldana_Chandra_Tyasti_Pyatitskaya_wow-webmagazine-domus-academy-haworth

5, Urban Oasis
Urban Oasis is an open workspace located in Piazza Gae Aulenti, Milan, which will be one of the busiest areas for business during the EXPO 2015. It is a spatial intervention to create an interesting contrast against the cold surfaces of Unicredit buildings. This unexpected workspace gives the chance to any kind of professional to work in a more fun and relaxing environment instead of a formal and banal one, typical of contemporary offices.
Design concept by:
Pyatitskaya Ekaterina
Tyasti Kinanti Anindita
Aldana Castillo Natalia
Chandra Parija