01-Copernico Martesana-hub-wow-webmagazine

Copernico Martesana: well-being and business trends.

A dynamic hub where well-being and business trends are well balanced, a flexible, hybrid and multifunctional workplace, core of an urban renovation process. The simple internal design of Copernico Martesana in Milan follows the main trends and needs of the new ways of working, like the biophilic design of the Oxygen Room and the home-feeling given by the Loft Office.

The Copernico Platform for Smart Working is constantly growing; following the successful experiences of Copernico Centrale, ClubHouse Brera , the workplace in Turin, and many others, the 6.500 sqm of the thirteenth Copernico hub in the north-eastern part of Milan.
“With Copernico Martesana we want to put our focus on the wellbeing of each worker becoming, at the same time, actors in the new economic processes that lead to new business opportunity”, Pietro Martani, Copernico’s CEO, says. “We want to anticipate the ever-evolving market and workers needs”.

03-Copernico Martesana-hub-wow-webmagazine

Copernico Martesana is designed by the firm Studio DC10, mixing different and connected environments as offices, meeting space, lounge area.

Martesana- copernico.DC10-wow-webmagazine

Interior design is inspired by “genius loci” and the building of the ’70s was transformed in a vibrant environment featured by a cool, industrial design.

The centre of the project is the main cafeteria, a hybrid and informal meeting space, designed together by Bunker, Torricelli Associati and Weltgebraus to foster the culture of communication and interaction.

08-Copernico Martesana-hub-wow-webmagazineStudio DC10 has, also, added two environments completely dedicated to the wellbeing of the people: the Oxygen room, a green area where workers can find some rest form the daily stress,  the Loft Office, a comfortable place giving the sense of home-feeling and cosiness and an Art Gallery.

For the interiors, a neutral and neat design was chosen in order to help communication and to create a homogeneous workplace.
“The innovative system Copernico is made by three dimensions: space, connection, culture“, Pietro Martani concludes. “Copernico Martesana wants to become a benchmark in the area”, transmitting his features to an urban redeveloping area.
Text by Gabriele Masi.

09-Copernico Martesana-hub-wow-webmagazine

SalvaSalva

SalvaSalva

SalvaSalva

SalvaSalva

SalvaSalva

L22-DEGW-ALCATEL-wow-webmagazine-26

Alcatel-Lucent Italia Headquarters: The Place To Be.

The new headquarters of Alcatel-Lucent Italia was recently inaugurated (pre-certification LEED Platinum); interior design and space planning by DEGW  inside a building of Energy Park at Vimercate, the sustainable Park designed by Garretti Associati.

Alcatel-Lucent represents the excellent result of a “passionate” team work composed by DEGW and Garretti Associati.
It is a new comfortable, technological and sustainable headquarters. “We have supported our client during all the process, from occupier strategy to interior design, including 7000 sq meters laboratories sustainability planning, where energy efficiency and architectural integration  of plants  criteria have been successfully applied.-says Alessandro Adamo DEGW Italia CEO– The result is a colourful, functional, flexible, bright workspace able to foster both collaboration and privacy issues, well aligned with business objectives and brand vision.”
With the aim of bringing together offices and laboratories in a new headquarters, Alcatel Lucent chose DEGW Italia to follow each step of the process (occupational cost analysis, workplace change management,location and workplace strategy, space planning and interior design, sustainability) as to create a vibrant, energetic, professional center.
After defining the site, DEGW has worked closely to the client, to perfectly match his needs, and deliver a tailored, integrated solution: through strategic thinking, company managers have been interviewed, and advices have been given about innovative use of workspace.
The choice of the suppliers is focused on the best quality, too: among the suppliers company are Sedus for standard furniture and Kinnarps for design furniture, Flos and Luceplan for lighting.


The new headquarter hosts 1700 persons on 33.000 sqm area in Segro Energy Park, near to former headquarter. The campus is composed of a extensive hall acting as a central hub connecting 5 multi-storey volumes with different functions (offices,  labs and multimedia center). The 2300 sqm hall is a double height space (4-7 meters) : fluid, open and articulated in special areas (reception and waiting area, informal and formal meeting, client area, a cafeteria). Adjacent to the hall, it is located the Multimedia Communication Center, a 1.200 mq space hosting 150 seats auditorium with a foyer, a small 60 places amphitheater, and the university including meeting and training rooms.
Into multilevel buildings are located offices (16.000 sqm ) and laboratories (6800 sqm). Office floor plan type optimizes building dimensions (22×80 meters) delivering open spaces, that stimulate interaction, along with small private offices, when concentration is needed. The central hub is conceived as a sharing workstation and hosts touchdown areas, concentration rooms, copy areas and groups archives.
DEGW interior design featured a choice of natural materials such as wood, and neutral colours, white and grey, jazzed up by fluo color furniture.
The laboratories show technological language by using high-tech materials: metal, glass, plants.
Said Roberto Loiola, A D Alcatel-Lucent, Italia- “We would like the new headquarters is ‘The Place To Be’ to innovate and design the future of our country; to collaborate with our partners and design the better solution for our clients’ clients; to to improve talents and build a real successful story.
Captions
Meeting area
Windows facing on inside garden
The “theatre”
Central Hub with touch down workstations
Concentration room
Corridor and touch down workstations
Cafeteria
Entrance Hall
Credits
Progetto Architettonico: Garretti Associati (cliente Segro)
Impresa costruttrice: ISG
Impiantistica: L22
Alcatel
Lucent Project Leader: Marco Agazzi
Team
Client Leader: Alessandro Adamo – DEGW Italia
Capoprogetto: Eva Birch (DEGW Italia)
Architect: Giorgia Acquati – DEGW Italia
Progettazione Impianti: Roberto Cereda – L22
Direzione Lavori: Roberto Cereda – L22
Photo: ©Dario Tettamanzi

Hub-fantoni-matteo-ragni-wow-webmagazine

Fantoni: Hub, a shelter for a boundless office.

Today our way of working has changed. We are faster, more efficient, more flexible and nomadic. Hub designed by Matteo Ragni for Fantoni, is an office system created for this contemporary world, a ready to change landscape, simple to understand and use. It will be launched Orgatec 2014 ( Hall 10/2 – L2).

Hub sets you free to personalize your workspace the way you want it; it is the ultimate modular system, with its perfect geometrical structure, developed so that the frame can accommodate either independent workstations or multiple compositions. Hub is sculptural and contemporary: it opts for natural finishes for the top, with dove grey, stone grey and the radical solution of the ISB top in large-particle chipboard, contrasted with fabrics in audaciously bold colours: yellow, blue and orange.

Matteo Ragni explains: ”The Hub project arose from a real need to recreate a physical and mental space within a workplace inhabited by different people.  A kind of wall-less box to facilitate the osmotic dimension of relating with spaces and people. A relationship-oriented workstation that can be personalized and rearranged to meet individual needs, the direct descendant of the “Abitacolo” combi-bed that Bruno Munari first dreamt up to combine the different activities in the day of an adolescent, and to map out the time for each one: rest/play/study/relationships”.
From the use of a simple, large, square table, the idea arose to create a “four-poster” table, a mini-loft in which to work, rest, and feed on ideas, relations and good food, in a word, to live a space. And so this small, cubic world measuring just 160 cm becomes an ideal venue for our relationships and all that they require, a kind of portal enabling us to collaborate with colleagues near and far.”

1-kutaisi-airport-unstudio-wow-webmagazine

A sustainable gateway: Kutaisi Airport by UNStudio.

The Kutaisi International Airport, destined to become a central hub, with up to one million travellers targeted in 2014-2015, was recently completed. UNStudio’s design is focused on sustainability, transparency and enviromental quality for travellers and workers.
UNStudio‘s project, designed and constructed in two years, comprises the full airport development, including the terminal building, offices, a meteorological station and the air traffic control tower.
“The design for the new terminal in Kutaisi focuses first and foremost on the experience of the traveler by creating an inviting, safe, transparent and user-friendly airport. The desire to provide for and communicate equally with both international visitors and the local community is paramount” explains Ben van Berkel, principal of UNStudio.
It is a gateway, in which a clear structural layout creates an all-encompassing and protective volume. Both the exterior corner detail – which functions as a crossing-point and point of recognition – and the so called ‘umbrella’ structure within the terminal building – which operates as a roundabout for passenger flows – operate as the two main architectural details around which all of the airport functions are organised; the terminal will in addition operate as a café and art gallery.
The 55m high Air Traffic Control Tower and its supporting office/operational building is designed to complement the design of the terminal. The exterior of the tower is clad with a perforated skin on a concrete core to use wind for ventilation purposes. LED Light in-between the skin and the core enhance the beacon effect of the tower at dusk and dawn by changing colour whenever there is a fluctuation in wind speed.
The design for the new airport incorporates numerous eco-sustainable elements. A large onsite underground source of natural water provides the basis for the reduction of energy consumption through concrete core activation and use for sprinkler basins. The floors of both the terminal and the traffic control tower will utilise this water for maintaining a regulated temperature in the two volumes. In the terminal building cantilevered roofs provide sun shading on south and southwest zones. A hybrid low pressure ventilation system is integrated into the terminal’s main structure and there is a grey water collection system in the floor underneath the terminal building. A future aim is to present Kutaisi airport as Georgia’s first airport to incorporate a strict segregation of waste and establish a recycling system which could be further implemented into new and existing projects in Georgia.
Text by Gabriele Masi.
Photos: ©Nakanimamasakhlisi.

 

1-spatial-practice-Harbin-Towers-wow-webmagazine

Harbin Twin Towers: the integrated hub.

The iconic project by Spatial Practice includes office spaces, residential apartments, retail spaces and a hyper link to a new underground infra-structural hub. The Harbin Twin Towers project creates a specific balanced dialogue with the site and a new typology of indoor spaces that promotes human interactions.

China has the world longest High Speed Rail (HSR) network. In the city of Harbin, the new West Train Station will become the northern China gateway connecting to China’s major cities with daily high-speed links.
The Towers designed by Spatial Practice take full advantage of sitting on a transportation hub. Distances are shortening, fostering faster business transactions and promoting communication.
Sharing the same DNA – but positioned differently – the Twin Towers form a new icon and creates a balanced relationship between empty and full, private and public. Each tower creates a program specific dialogue with the site, with the north SoHo and Service Apartment tower atrium opening toward the Plaza, and the south Office Tower atrium oriented toward the Business District.
In response to Harbin’s extreme climate conditions, interior multi functional green terraces are injected into the upper atrium spaces promoting a high quality and healthy working environment for the office tower, and creating comfortable and climate controlled recreational terraces for the luxury residences.
The integrated media facades frame and activate the adjacent plaza promoting communication and social interaction between travellers, commuters and residents. The suspended microclimate atriums create a new typology of indoor spaces that promotes human interactions.

Project Details
Location: Harbin, Haxi District, China
Program: Office, Residential, Retail, Parking and Landscape
Status: Design Proposal
Year: July, 2013
Client: Kaishengyuan Group
Architect: spatial practice
Partners in charge : Erik Amir, Dora Chi
Project Architect: Max Gerthel
Team: Calvin W. Liu, Cathal Peter Quinn, James Beadnall, Sarah GeXiaorui, Victor QuirosQuiros, Emily Wu
Local Architect: Harbin Institute of Technology
Structural Engineers: BuroHappold, Matthew Smith, Henry Li
Visualization: ADRI, German Glessner Group
Physical Model: Gereide Models Beijing

 

 

Coworking The Hub Milano

The new identities of temporary office.

Actually, it isn’t a new concept, since the first examples of temporary office date from the beginning of the last century, caused in the United States by the dramatic 1929 depression. The critical period we are still going through forced companies and professionals to downsize their office space and reduce the operating costs. The new solutions offered by the market meet their requirements: no long-term leases, no costs of full-time accounting personnel and no need to buy equipment, but just ready-to use offices when and where you want. In the most extreme cases, one may even opt for the virtual or e-office, an inexpensive way to get an address in a prestigious position, that can be extended through additional services like hot-desking, temporary meeting rooms, administrative services and organization of events.

When, a serviced, temporary space is chosen to meet customers or suppliers, make selections or give consulting services outside one’s operative office, the Business Centre is the better solution; it make possible to open an office with no personnel and facility costs and be immediately in operation even in 24 hours, at the same time offering a prestigious image at moderate costs. Sometimes the temporary office shows the wish of joining a community, of sharing with more people not only the working hours, but also goals, philosophies and outlook on the world. So coworking (the term was coined by Bernie DeKoven in 1999) is the workstyle that suits the idea of a workplace open to the surroundings, synergies, contaminations with the outside in the best way, and that gives its members a constant stimulus. Officially the first coworking space was opened in the United States in 2005, when Brad Neuberg, a Californian freelance programmer and promoter of the Hat Factory felt the need of working in a community, yet not giving up the independence of a freelance. From then on, this new way of working has started to spread all over the world.

In both cases – business centre and coworking –  technology is a must; in the former case the architectural components are a prestigious look and an even formal emphasis of the high-tech and minimalist look; instead, informality is prevailing in coworking, as well as a domestic mood, maximum open-mindedness and open space, where the leading role is played by unusual, architectural and ornamental components, personalized and stimulating, which is obvious, since this is an environment for like-minded workers, with an average age of  30/35 years.

In photogallery

An example of coworking: The Hub Milan, an amazing 500 sqm space and 70sqm courtyard (80 workplaces, 1 meeting room for 100 persons, 2 workshop rooms for 40 persons each) where business owners, creative people and professionals with high-impact social and environmental projects or start-up companies gain access to resources, or can be inspired by other people’s work, have cutting-edge ideas, develop useful relations and pick out market opportunities.

An example of Business Centre: Blend Tower in Milan, 11 floors, 100 offices for a total of 300 workplaces and 11 meeting rooms, for a total of 170 seats with variable lay-out, lounge area at the top floor. all fully furnished and cabled. Architectural project by the Genoa-based 5+1 AA (architects Alfonso Femia and Gianluca Peluffo); interior design by Studio DC10 (arch. Marco Vigo).