1-UNStudio-Baumkirchen Mitte-Munich-wow-webmagazine

UNStudio: Work-life balance architecture in Munich.

UNStudio has been selected as the winning entry from a shortlist of six archistar for the project of the Baumkirchen Mitte in Munich, a mixed-use residential and office complex that will be developed in a 18,500m2 area, a previous rail yard location. The 60 metre high tower will become the focal point for the new Baumkirchen Mitte development based on the keywords: sustainability, landscape and architecture integration, private-public balance and work-life balance.
The designer of the Dutch Studio directed by Ben van Berkel worked in collaboration with OR else Landscapes. Through the integration of vegetable gardens, systems for rainwater harvesting, composting and beekeeping areas the roof garden becomes more than just a recreation area and plays an important ecological role by contributing to a sustainable living environment.
The articulated sobriety of the facade is based on horizontal bands, as you get closer to the building you discover a refined scale of intricate, complex detailing. The facade reflects the duality of the building, with two contrasting materials : bright metal forms the background, lending the structure a contemporary and light aesthetic, the contrasting use of wood affords the building the appearance of a custom-made furniture piece for the urban space.
New Ways of Working. UNStudio’s design responds to smart working and collaborative working needs: flexible layout and easy reconfigurable areas for concentrated work, brainstorming and impromptu meetings. Foyers, lobbies and meeting areas are used to establish the identity of the building.
New Ways of Living. Changing demands and expectations in contemporary living form the starting point for the residential areas. Flexible floor plans  and accommodation types are incorporated which afford variable constellations and offer the possibility to combine adjacent units. Outdoor spaces form an integral part of the apartments. The living experience begins as you enter the circulation areas and it extends into shared and private outdoor spaces to stimulate interaction between residents.

 

Leave a Reply